"Nelly,

I saw your paintings featured on Robt. Genn's site today.

I could feel the sky. The movement. The pressure.  
The unimaginable expanse!

I love how the sky is nearly everything.

The things on earth minimized.

Excellent work! Very powerful!

I generally do not look at landscape paintings.
Most fall far short of even being interesting.
I am also not given to emailing very often but I felt that needed to be supportive to your work.


All the best to you.
Timothy Nero"

 

 

Mijn landschappen ontstaan uit het aftasten en zoeken naar een voor mij gevoelsmatig juiste weergave van wat ik zien wil. Onder elk landschap zijn vaak verschillende landschappen weggeschilderd. Of dat een juiste keuze was is achteraf niet meer vast te stellen. Wel neem ik tussendoor soms een foto van de werken en zo is te zien welk landschap aan een ander vooraf ging. Acrylverf is het materiaal dat uitermate past bij deze werkwijze. De kunstcriticus Sietse Postma schreef in 1994 n.a.v. een tentoonstelling van mijn landschappen in de Deloitte en Touche Galerij in Hoorn: 'Er is geen sprake van visuele registraties, de kunstenares is zo vertrouwd met het landschap dat zij het in haar atelier herschept'. En: 'Deze Zeeuwse schilderes laat zien dat in de kunst persoonlijkheid belangrijker is dan originaliteit'.

 
'De landschappen van Van Nieuwenhuijzen zijn weids, geboren vanuit een intense beleving van de openheid van de Zeeuwse ruimte. Een ondertoon van mystiek is onmiskenbaar. Alsof de in lijn en kleur gevangen beweging zich voortzet in het onzichtbare achter de einder. De aangezette lijn is tegelijkertijd de begrenzing en het venster. De subtiele verschillen in ritme en nuancering weerspiegelen een scala van emoties'. (C. Bos)

 

 

"Be careful that you do not write or paint anything that is not your own, that you don't know in your own soul." (E. Carr)